LED – LIGHT EMITTING DIODE

Utviklingen av LED lyskilder har eksplodert de siste årene, så i dag har man et mangfold av ulike LED lyskilder å velge i. Det er store kvalitetsforskjeller på lyskildene både med tanke på lysmengde, fargen på lyset, hvorvidt den er dimbar eller ikke, og ikke minst pris. 

FORDELENE MED LED ER MANGE

 

 • Energieffektive - Opptil 90% energisparende
   
 • Lang levetid på lyskilden 20000 timer +
   
 • Liten varmeutvikling – velegnet på barnerommet
   
 • Tenner omgående – øyeblikkelig full lyseffekt
   
 • Mekanisk robuste - tåler bedre rystelser 
   
 • Ingen infrarød eller ultraviolet stråling i lyset
   
 • De tåler kulde godt – velegnet for utendørs belysning
   
 • Mange kan dimmes – beholder ved dimming samme fargetemperatur
   
 • Garanti på opptil 2 år

 

SE ALLE VÅRE LED PÆRER HER

DE VIKTIGSTE BEGREPENE MED LED

KELVIN (K)

Beskriver fargetemperaturen på lyset som lyskilden avgir. For eksempel har lyset fra stearinlys en fargetemperatur på ca. 1900K og klart sollys har fargetemperatur på ca. 5500K. Varmeste fargetemperatur er nederst på skalaen og kaldere høyere oppover på skalaen. I hjemmets belysning er det vanlig, som regel foretrukket, å benytte lyskilder med fargetemperatur på 2700K - 3000K. 

LUMEN (LM)

Beskriver mengden lys som avgis fra lyskilden. For glødepærer er det vanlig å benytte watt som en indikator på mengde lys som avgis, men for LED lyskilder er det mer presist å benytte Lumen. Dette er fordi teknologien og komponentene i de ulike lyskildene (ulike produsenter) avgjør hvor effektiv lyskilden er i forhold til energien(W) som benyttes for å produsere lyset. Altså kan en LED lyskilde med 7W ha en høyere lyseffekt (lm) enn en tilsvarende 8W lyskilde fra en annen produsent. 

CANDELA (CD)

Beskriver styrken på lysstrålen som avgis fra lyskilden. Candela benyttes som måleenhet i forbindelse med punktbelysning(spott) hvor det er vesentlig hvor sterkt det ønskede objektet eller området blir belyst. Spredningsgraden på lysstrålen er avgjørende for hvilke Candela lyskilden vil ha, høyere spredningsgrad gir lavere Candela. I tillegg vil også teknologien i lyskilden være avgjørende for styrken på lysstrålen. - Ses i sammenheng med lumen.

COLOUR RENDERING INDEX (CRI)

Fargegjengivelsesskalaen beskriver hvor godt lyset fra lyskilden gjengir de faktiske fargene på objektene som belyses. Skalaen tar utgangspunkt i lyset fra glødepærer, og maksimal verdi er CRI=100. CRI > 80 rangeres som meget god fargegjengivelse. 

 

SE VÅRT BREDE UTVALG AV LEDPÆRER

TRYKK HER